Si astazi este actual proverbul "cartea face omul om, ca altoiul pomul-pom", care atesta ca prin carte se mosteneste de la inaintasi si se transmite urmasilor patrimoniul cultural al civilizatiei nationale si universale. Este bine ca ea, cartea, sa fie prietena nelipsita in serile petrecute in familie.
Pentru noi, adultii, basmele, ca si povestile, reprezinta copilaria, fericirea gasita in orele de lectura pe pajistea din parc, in gradina, pe plaja, sub plapuma. Pentru multi dintre adultii de azi, personajele din basme au ramas in subconstient modele de comportament alese; pentru altii, primii prieteni sau primul impact cu tragediile umane. Pornind de la povestile biblice spuse de bunici la culcare, trecand prin lumea basmelor si povestilor de la gradinita, de la scoala, de la liceu, adultul de azi are amprenta modelelor alese.
Astazi constatam cu regret ca tinerii nu mai au aceeasi placere de a asculta sau citi povestile sau basmele care ne-au leganat copilaria, ci se indreapta spre acele povesti care promoveaza violenta verbala si fizica. Aceste povesti influenteaza comportamentul in societate al viitorilor adulti.
A ne apleca cu grija asupra lecturii tinerei generatii, a demonstra ca noile povesti sunt inspirate din cele care s-au transmis pe cale orala sau scrisa din generatii in generatii, este o datorie a bibliotecarilor, a invatatorilor, a profesorilor de limba si literatura romana si, nu in ultimul rand, a parintilor.
Basmul trebuie readus in atentia elevilor si inteles ca fiind prietenul tainic al fiecaruia.ETAPA I - SAREA IN BUCATE
PREMIUL I
PREMIUL al II - lea
PREMIUL al III - lea
FELICITARI TUTUROR !!!
ETAPA a II - a - SPAIMA ZMEILOR
PREMIUL I
PREMIUL al II - lea
PREMIUL al III - lea
FELICITARI TUTUROR !!!
ETAPA a III - a - PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR
PREMIUL I
PREMIUL al II - lea
PREMIUL al III - lea
FELICITARI TUTUROR !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu